SPOLEK    PROSTĚJOVSKÝCH    FOTOGRAFŮ     (SPF)

 


ÚNOR - BŘEZEN 2016 (od 1.2.2016 do 31.3.2016)        Restaurace Atrium, Prostějov
ZIMNÍ ROMANCE
Výstava Josef Franc                                     fotogalerie ZDE
 
 
Zimní romance Zimní romance Zimní romance
 

 


DUBEN 2016 (od 5. 4.2016 do 29.4.2016)                         Regionální informační centrum, Prostějov
SRBSKÉ ETUDY OČIMA HANÁCKÝCH FOTOGRAFŮ
výstava Josef Franc, Bob Pacholík, Dušan Věženský                fotogalerie ZDE
 
Okouzlení srbskou krajinou Okouzlení srbskou krajinou Srbské etudy

 

Srbské etudy

 

Profil Josef Franc

Profil Dušan Věženský

 

Článek Prostějovské novinky odkaz ZDE

OBRAZEM: Pacholík, Franc, Věženský a Srbsko. Na prostějovském zámku
 
 
V úterý 5. dubna byla v šestnáct hodin zahájena ve výstavní galerii Regionálního infocentra v prostějovském zámku vernisáž společné výstavy Josefa France a Dušana Věženského ze Spolku prostějovských fotografů a Boba Pacholíka z Fotoklubu Prostějov. Všichni tři se předloni na jaře zúčastnili výpravy po krásách srbské krajiny a dnes se rozhodli svoje fotografické úlovky společně prezentovat.
O úvodní část vernisáže se postaraly nádherným zpěvem Proměny, mezi jejichž vystoupením přivítal přítomné hosty Josef Franc a vysvětlil název výstavy SRBSKÉ ETUDY OČIMA HANÁCKÝCH FOTOGRAFŮ."Milovník přírody, který zavítá do Srbska na toulky po krajině, se nutně musí do této krásné země zamilovat a znovu se sem vracet. Mně se to stalo před více než třemi roky a jsem rád, že moje pocity sdílejí i kamarádi Bob Pacholík a Dušan Věženský, se kterými jsme se v květnu roku 2014 toulali po nádherné krajině Zlatiboru, Kamené Gory a kolem kaňonu Uvac. Samozřejmě, že naše fotoaparáty nezůstaly doma, a tak máme tu čest vám dnes prezentovat naše jednotlivé pohledy na tyto části Srbska", uvedl Josef Franc ve své úvodní řeči.Josef Franc poděkoval jménem autorů za podporu Statutárnímu městu Prostějov i za možnost uspořádat výstavu v příjemných prostorách výstavní galerie v prostějovském zámku. Předsedkyni Okrašlovacímu spolku v Prostějově Miladě Sokolové vyjádřil poděkování za zajištění pohoštění a Proměnám za nádherný hudební program, který v jejich podání vždy okrášlí vernisáže.Vernisáž byla ozvláštněna moderátorskými vstupy Boba Pacholíka, jenž nejprve podal stručný přehled o dějinách Jugoslávie a poté věnoval Josefu Francovi téměř sto let starou knihu Dějiny národa srbského a ve druhém vstupu složil hold děvčatům a dámám z pěveckého sboru Proměny a předal jim květiny. Milým překvapením pro Josefa France ze strany Proměn na závěr byl společný srbský kolový tanec Užicko kolo pod vedením taneční lektorky Jany Bálešové. Výstavu si v prostějovském zámku můžete prohlédnout do 29. dubna. (red)       
zdroj: www.pvnovinky.cz
 
 
 

 


DUBEN - KVĚTEN 2016 (od 1.4. do 30.5.2016)                            Restaurace Atrium, Prostějov
HLEDÁNÍ KRÁSY
Výstava Ivo Snídal
 
Hledání krásy

Profil Ivo Snídal

 

 


ČERVENEC 2016                                                                                  zámek Plumlov
ČESKÝM A MAĎARSKÝM OBJEKTIVEM
6. ročník výstavy fotografií
 
       
 
Článek Prostějovské novinky odkaz ZDE
 
Zámek Plumlov nabízí výstavu Českým a maďarským objektivem
 
Letos již šestý ročník výstavy fotografií Českým a maďarským objektivem nalezl již po čtvrté azyl v zámku Plumlov. Osm desítek fotografií pětatřiceti moravských a maďarských autorů můžete zhlédnout v těchto dnech.
První zastavení výstavy na českém území bylo v Rousínově, nyní ji hostí Plumlov. Následně poputuje do Maďarska. „Mezi vystavenými fotografiemi je i několik z dílny známého fotografa Jindřicha Štreita,“ podotkl jeden z vystavujících, plumlovský fotograf Ivo Snídal. (red)
zdroj: www.pvnovinky.cz

 

 

 


ČERVEN - SRPEN 2016 (od 29.6 do 16.8.2016)                                Restaurace Atrium, Prostějov


MORAVSKÉ TOSKÁNSKO
Výstava Josef Franc                                                                fotogalerie ZDE

 

 
 

Článek Večerníkpv.cz odkaz ZDE

Josef Franc představuje Moravské Toskánsko
 
Cestovatel a fotograf Josef Franc je mezi prostějovskou kulturní veřejností již dostatečně známý a ve své umělecké tvorbě velmi plodný. Ostatně za sebou má úctyhodných čtyřiadevadesát výstav. Tu další v pořadí můžeme od středy 29. června vidět v prostějovské Restauraci Atrium.
Josef Franc je zakládajícím členem Spolku prostějovských fotografů, mimo jiného ale také působí v mnoha dalších uměleckých i cestovatelských spolcích. Díky své zálibě v pěší a horské turistice nám již zprostředkoval přes objektiv fotoaparátu mnoho zajímavých míst nejen v České a Slovenské republice, ale i z okolních států. Aktuálně našel velkou zálibu v krajině Srbska, kam se také právě se svým fotografickým „nádobíčkem“ vypravil.
Výstava, kterou můžeme vidět v Restauraci ATRIUM, však představuje krajinu nepříliš vzdálenou od Prostějova. Tentokrát se Josef Franc na jaře vydal pěšky s fotoaparátem u pasu toulat krajinou takzvaného Moravského Toskánska.
Silně zvlněná malebná krajina s dlouhými pásy hnědých či zelených polí, táhnoucích se až k obzoru, různorodě do sebe graficky zakomponovaných, doplněných tu malým remízkem, stromem či kapličkou, se rozkládá mezi Mořicemi, Litenčicemi a Kyjovem. Litenčická pahorkatina, jak je geograficky oblast pojmenovaná, se však nejen mezi fotografy nazývá Moravské Toskánsko pro její podobu a atmosféru podobnou právě italskému Toskánsku.
Tento krásný kus jihomoravské krajiny si v poslední době mezi fotografy získal ohromnou popularitu, a to i za hranicemi České republiky. Jezdí sem fotit i cizinci - Poláci, Rusové, Maďaři, Němci, dokonce i Japonci a Jihokorejci.
Ještě neznáte Moravské Toskánsko? V tom případě si nenechejte ujít výstavu Josefa France, která bude v Restauraci Atrium na Hlaváčkově náměstí k vidění až do 16. srpna.
zdroj: www.vecernikpv.cz

 

 

 

SRPEN 2016 (do 15.8.2016)

ROUSÍNOV A PŘÁTELÉ - DĚDICTVÍ
česko-maďarská výstava fotografií

 

výstava  výstava

 

 

 

 

 

 

 


ZÁŘÍ - ŘÍJEN 2016 (do 8.10.2016)                                            Restaurace Atrium, Prostějov

MORAVSKÉ DUHOVÉ HORY
Výstava Ivo Snídal
 
 

 

Článek Prostějovské novinky odkaz ZDE

 
Budete si připadat jako v cizí zemi, ač je to foceno u nás, říká autor fotografií Snídal
 
Na velmi zajímavou výstavu fotografií, která právě probíhá v restauraci Atrium, zve jejich autor Ivo Snídal ze Spolku prostějovských fotografů.
"Zvu vás tímto pohledět do netypické či netradiční krajiny. Jde o takový malý, ale zajímavý kousek naší země. Budete mít pocit, že jste se ocitli v jiné zemi o stovky kilometrů dál. A přesto jsme pořád na naší krásné Moravě! Nechávám samozřejmě posoudit diváka, zda bude mít stejný pocit", popisuje svá díla Ivo Snídal.
"Máme to štěstí, že mnoho krás je právě pro nás na dosah jednodenních výletů. Přeji příjemný zážitek", zve na
výstavu Snídal. (red)
zdroj: www.pvnovinky.cz

 

 


ŘÍJEN 2016 (od 4.10 do 27.10.2016)

ALPSKÉ ZASTAVENÍ
Výstava fotografií Jaroslava Musila

 

Profil Jaroslav Musil

 

 

 


ŘÍJEN - LISTOPAD 2016 (od 18.10 do 18.11.2016)

ŽÍVÁ PŘÍRODA
Členská výstava Svazu českých fotografů
Josef Franc, Ivo Snídal, Luboš Čehovský

 

Profil Josef Franc

Profil Ivo Snídal

Profil Luboš Čehovský

 

 


LISTOPAD 2016 - LEDEN 2017 (od 4.11.2016 do 2.1.2017)

STOPIČA PEČINA - KOUZELNÉ PODZEMÍ
Výstava Josef Franc
 

Profil Josef Franc

 

Článek Prostějovské novinky odkaz ZDE
 
Francova Stopiča Pečina k vidění v Atriu!
 
Prostějovský fotograf Josef Franc právě připravil ve stylových prostorách restaurace Atrium v Prostějově svoji novou fotografickou výstavu, nazvanou STOPIČA PEČINA - KOUZELNÉ PODZEMÍ.
Jak již název napovídá, svoje fotografické záběry nelovil prostějovský cestovatel a fotograf tentokrát na horách ani v krajině, avšak vydal se za nimi do podzemí. "Při svých putováních po Srbsku, jež je mojí srdeční krajinou, jsem v oblasti Zlatiboru narazil na velice zajímavou jeskyni Stopiča pečina", přibližuje nám Josef Franc objekt svého fotografického zájmu. "Jeskyně Stopiča pečina se nachází na severovýchodní straně planiny Zlatiboru, mezi obcemi Rožanstvo a Trnava, 19 km od turistického centra Zlatibor. Jeskyně je pojmenována po osadě Stopiči, jež patří k obci Rožanstvo a první písemné informace o ní jsou z roku 1901. Velice atraktivním znakem jeskyně Stopiča pečina jsou travertinové vany, vytvořené ukládáním vrstev rozpuštěného vápence. Jedná se o velké množství různých velikostí a tvarů, ohraničovaných žlutavým travertinem, v nichž se hromadí voda, jež přetéká z jednotlivých kaskádovitých van. Některé z van jsou 4-5 metrů dlouhé a dosahují až 7 metrů hloubky. Jejich nasvětlování střídavým barevným světlem pak vytváří velice zajímavé abstrakce a fotograf si tu přijde na své."
Takže kdo chcete vidět zajímavý výtvor přírody, můžete vyrazit do oblasti Zlatiboru v Srbsku, anebo se vydat na prohlídku fotografií v příjemném prostředí restaurace Atrium.
Josef Franc dal o svém fotografickém umu vědět i ve fotosoutěži VODA KOLEM NÁS, pořádané v sousední Olomouci. Jedna z těchto fotografií z jeskyně tam získala čestné uznání a s dalším záběrem z vodopádů na Sopotnici  v Srbsku pak Josef Franc tuto soutěž vyhrál.
zdroj: www.pvnovinky.cz

 

 

 

 


PROSINEC 2016 - LEDEN 2017 (od 14.12.2016 do 20.1.2017)

VI. MEMORIÁL LUĎKA MAŘÁKA
Výstava Spolku prostějovských fotografů
 
 
     
 
Článek Prostějovský novinky odkaz ZDE
 
 
V prostějovském zámku probíhá VI. memoriál Luďka Mařáka
 
Ve středu 14. prosince proběhla ve výstavní galerii Regionálního infocentra v prostějovském zámku slavnostní vernisáž fotografické výstavy členů Spolku prostějovských fotografů. Po úvodní písni prostějovského Pěveckého sboru Proměny ji zahájil Josef Franc, jeden ze zakládajících členů Spolku.
„Je tu prosinec, a tak jsme se opět ohlédli za pomalu končícím rokem, bilancovali svoji fotografickou činnost a rozhodli se svoje nové fotografické úlovky opět po roce předvést návštěvníkům výstavy“ řekl Josef Franc na úvod.
„Společná výstava je mozaikou různých fotografických žánrů, kterými se vystavující členové zabývají – od krajinářské fotografie přes architekturu, art, portrét, akt až k cestovatelským reportážním snímkům.“
„Blíží se vánoční svátky, všichni myslíme na své blízké a nemůžeme zapomenout na naše kamarády, se kterými jsme prožili mnoho hezkých chvil, kteří nám stále velice chybí a nikdy se již mezi nás bohužel nevrátí...
Výstava je proto věnována památce Luďka Mařáka – dobrého parťáka, fotografa, tuláka po horách i přírodě a Jarmily Pospíšilové – novinářky a fotografky, dobré duši našeho Spolku.“
Na závěr poděkoval Josef Franc Statutárnímu městu Prostějova za podporu a možnost vystavovat v příjemných prostorách prostějovského zámku, Okrašlovacímu spolku v čele s Miladou Sokolovou za pomoc při organizaci a Pěveckému sboru Proměny za kulturní úvod vernisáže.
„Je to již čtvrtý rok, kdy nám děvčata z Proměn zkrášlují svým zpěvem vernisáže našich fotografických výstav a my si toho velice vážíme, tak jako oceňujeme jejich pěvecké umění. Město Prostějov může být hrdé, že má takovýto pěvecký sbor“ poděkoval na závěr Josef Franc a spolu s Ivo Snídalem předali Proměnám od fotografů malé dárky na památku.
Na výstavě, která potrvá do 20. ledna 2017 si můžete prohlédnout snímky Kateřiny a Josefa Francových, Ivo Snídala, Jiřího Peky, Karla Zvěřiny, Jiřího Uvízla, Luboše Čehovského, Jana Mikláše, Dušana Věženského, Břetislava Šmída a Vlastimila Hadry. (red)
zdroj: www.pvnovinky.cz

 



 

 

aktualizováno: 17.01.2024 08:51:30